вторник, 18 октября 2016 г.

Всеукраїнська експедиція учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна» Напрям: „Із батьківської криниці” Тема: «Зелена неділя у батьковій хаті»

ВСТУП

Зелена неділя у батьковій хаті,
І повно рай-цвіту, і ласки з теплом.
Які ми з правіку любов'ю багаті.
Зелена неділя у нас за столом.


В нашому рідному селищі, Городищі, знаходиться Свято-Троїцький храм. І діти, і дорослі добре знають, що історія його дуже давня і тісно пов’язана з історією нашого міста.
Нашу церкву було освячено на зелені свята, а саме на свято Трійці.
На сьогоднішній день настоятелем храму є отець В’ячеслав, який  з задоволення допоміг нам зібрати матеріал та розповів нам про зелені свята та традиції цього свята.

У зелені свята –– празник Трійці Святої
Татар-зілля, чебрець і любисток в хатах
У церквах молитви, хори псалми співають
Ладан,свічок вогні,радість й щастя в очах.
Славим Духа Святого,свято зелені, квітів
Нероздільної Трійці,Спаса Бога-Христа
Гілка липи пахуча нам кімнату вкрашає
Образи у квітках, мило й тихо в хатах.
У Зелені Свята люди Духа вітають
Що спустивсь із небес від самого Христ
а.


ЗУСТРІЧАЄМО ЗЕЛЕНІ СВЯТА

Клечається світ в зелене –
Листочками липи й клена,
Звиваються у віночки
Дванадцяти трав голосочки:
Що рутоньки та барвіночку,
Що м’ятоньки та василечку,
Рум’яноньку і любисточку,
Деревію-столисточку.
Береза із вітром грається,
У кола гіллям сплітається:
А дівонькам – розплітати,
В берези долі питати.
Клечається світ в зелене –
Зелене свято у мене!
І ще у моєї черешні,
Що ягідки родить вперше…

Учні нашої школи завжди радо відвідують стіни Свято-Троїцького храму, тому із задоволенням прийняли запрошення отця В’ячеслава на гостинну бесіду напередодні свят, де більше дізналися про зелені свята та їх традиції. 
Отець В’ячеслав розповів нам, що цей день є переходом від весни до літа. І свято Трійця вважається перехідним святом. До цього часу вже остаточно прокидається природа. Все цвіте і наповнюється життям. Саме в це свято весна передає естафету літу.
 Фото 1

Його коріння виходять з часів Старого завіту. Саме в цей день на святих апостолів, послідовників Ісуса Христа, зійшов Святий Дух, який і символізує триєдність Бога. З цього дня Бог послав апостолам дар розмовляти різними мовами. І саме цей день вважається Днем народження Церкви. Традиції святкування Трійці -  давньоязичницькі і християнські - тісно переплетені між собою і мирно співіснують по сьогоднішній день.
 Фото 2
На свято Трійці існує багато традицій та прикмет. У слов'янському світі Трійцю святкують три дні. Господині до неї дуже ретельно готуються. Це свято за своєю значимістю прирівнюється до Великодня і Різдва.
Субота перед святом Трійці є поминальним днем. Люди в храмах ставлять свічки за упокій померлих родичів. Потім приходять на цвинтар для поминання померлих і залишають їм частування. Особливо моляться в цю суботу за тих, хто помер передчасною смертю, вважаючи їх жертвами підступних русалок.
Після відвідин кладовища народ наводить порядок у своїх будинках, будівлях, у дворах. Всі очищається від сміття, ретельно вимивається. Підлоги в будинках вистилаються свіжоскошеної травою. На підлозі і по всіх доріжках двору розстеляють аїр. Цей свіжий приємний запах дитинства пам'ятається все життя. Віконниці і дверні укоси в будинку прикрашають гілками берези, клена, липи. Ці гілки свіжої зелені, наповнені силами прокидається землі, є оберегами нового врожаю і дарують людям і тваринам здоров'я. Вони є символом нової життєдайної сили, нового життя.

Українські діточки!
Щоб ви не забули
І в Зелені Свята
Усіх спом’янули.

Усіх тих героїв,
Що впали в бою,
За Вкраїни волю,
Славу й честь свою.
Вуйко Іван (Волянський)

Прикрасивши житло, дівчата йшли завивати берізку. Вибирали в лісі молоде кучеряве деревце, прикрашали його стрічками, водили хороводи з піснями. До свята готуються різні святкові страви. Жінки печуть пироги, готують різні м'ясні і рибні закуски, щоб пригостити гостей і своїх близьких перед Петровим постом.
У деяких регіонах в цей день фарбують яйця в зелений колір. Перший день - Зелену неділю. Цей день в народі вважають днем активності й підступності русалок та іншої міфічної нечисті. Зелень, якої прикрашають будинки, є захистом і оберегом від них. Вранці в цей день в храмах відбуваються святкові богослужіння. Потім люди ходять один до одного в гості. Починаються масові гуляння, ярмарки, багато виїжджають на пікніки.
Особливо ці традиції збереглися в сільській місцевості. Трійця завжди вважалася дівочим святом. Дівчата надягали свої найкращі вбрання. Вони на зелених святках припиняють співати веснянки та плетуть вінки, опускаючи їх у річку для ворожіння. Потім вони йшли в ліс гуляти. До цього дня пекли коровай і роздавали його в лісі незаміжнім дівчатам. Ці шматочки сушили і берегли до весілля, замішуючи потім сухарі в тісто для весільного короваю. Вважали, що вони принесуть їм у нову сім'ю благополуччя і любов. Потім під берізкою організовували пікнік - святкову трапезу. Увечері народ розважали ряджені, скоморохи.
Другий день свята називається Клечальним понеділком. У цей день після служби священики йшли на поля читати молитви з проханням до Бога благословення на майбутній урожай. Діти в цей час бавилися різними іграми.

Клечається світ в зелене ––
Листочками липи й клена,
Звиваються у віночки
Дванадцяти трав голосочки:

Що рутоньки та барвіночку,
Що м’ятоньки та василечку,
Рум’яноньку і любисточку,
Деревію-столисточку.

Береза із вітром грається,
У кола гіллям сплітається:
А дівонькам –– розплітати,
В берези долі питати.

Клечається світ в зелене ––
Зелене свято у мене!
І ще у моєї черешні,
Що ягідки родить вперше
.
Марія Чумарна

 Фото 3.
На третій, Богодухів день, хлопці вибирали собі наречених. Дівчата "водили тополю", в ролі якої була незаміжня дівчина - перша красуня на селі. Її наряджали вінками, стрічками, гілками та водили по дворах, де господарі щедро пригощали її. Зустріти Тополю вважалося до великої удачі, та й сама вона кожному зустрічному бажала з поклоном доброго врожаю, любові і благоденства. У цей день в колодязях освячували воду, позбавляючи її, таким чином, від нечистої сили.
Католики Польщі, України та Білорусі в ці дні теж прикрашають храми гілками берези, збирають і несуть в храм для освячення трави, квіти. Вважається, що ці трави виліковують від багатьох хвороб. Під час служби на квіти треба пролити кілька сльозинок.

 Фото 3
Фото 4

Однією з традицій святкування Трійці та зелених свят у нашому селищі є святковий стіл, до якого запрошуються всі прихожани нашого храму. Частування і святковий стіл у це свято повинні бути зі страв, приготованих з першої зелені.
Нашим учням було цікаво дізнатися, а які саме страви можна приготувати на зелений святковий стіл. Тому дружина нашого священика охоче поділилася з нами рецептами. Ось декілька з них:

Весняний салат зі свіжої капусти

Молода капуста -500 г, ковбасний сир -150 г, подрібнені волоські горіхи -3 ст. ложки, майонез -200 г, сіль за смаком.
Спосіб приготування салату на трійцю: соломкою нашаткуйте білокачанну капусту, злегка посоліть її, а потім треба її трохи пом'яти. Додамо до капусти натертий на крупній тертці сир, волоські горіхи і заправимо майонезом. Дамо постояти салату хвилин 5-7, прикрашаємо зеленню, і приємного апетиту.

Одним із традиційних страв, які повинні обов’язково бути на столі – це Коржі Троїцькі.

Інгредієнти: борошно - 3,5 склянки, жовтки варені - 3 шт., жовтки сирі 2 шт., горіхи - 1,5 склянки, сметана - 0,5 склянки, цукор - 0,5 склянки, маргарин - 200 г, сир - 300 г, біле сухе вино - 2 ст. ложки.
Спосіб приготування: Яйця зварити та відокремити білки від жовтків. Варені жовтки з'єднати з сирими і розтерти. В яєчну масу додаємо сир, розм'якшений маргарин і сметану. Тонкою цівкою вводимо вино і все збиваємо в однорідну масу. Поступово додати борошно і горіхи.
Отримане тісто треба розкачати великий пласт. Спеціальними формочками чи склянкою вирізаємо коржики. Змащуємо їх жовтками, розтертими з цукром, посипаємо горіхами. На змащене маслом деко викласти коржики і випекти в духовці.

Найцікавішим рецептом, яким з нами поділилися був рецепт салату з листя кульбаби.

Інгредієнти: листя кульбаби - 20 шт., редис червоний -10 шт., сир не жірний- 50 г, цибулина середніх розмірів -1 шт., чайна ложка яблучного оцту, рослинне масло 2 ст. ложки, сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування: добре вимиті листя кульбаби нарізати соломкою і порізану кружальцями редис трохи приправити сіллю, щоб з'явився сік. Додати до зелені подрібнений соломкою сир і дрібно порубаний лук. Ще раз все добре перемішати. Заправити салат оцтом, сіллю, перцем, рослинним маслом.

Зустріч закінчилася веселими дійствами, які вже були проведені на території нашої школи. Учні та вчителі подякували настоятелю нашого храму за цікаву розповідь про історію християнства та зелені свята.
 Фото 5
           Фото 6
ЗАКЛЮЧНЕ СЛОВО
Під час роботи ми познайомилися з історією свята.
За останні часи наша молодь все частіше повертається до народних традицій святкування різних свят. Тому для учнів нашої школи пошукова робота була цікавою та пізнавальною. Але не тільки цікавість до традицій викликала тягу до роботи, а ще й те, що біля нашої школи розташована одна із найкрасивіших споруд нашого міста – Свято-Троїцький храм.
В роботі участь приймали діти різного віку, адже традиції зелених свят та історія нашого храму цікаві як для малечі, так і для більш дорослих хлопців та дівчат. Усі вони розуміють: зберігаючи пам’ять про минуле – ми створюємо майбутнє.

 ДОДАТОК
Фото 1. Отець В`ячеслав радо зустрічає гостей
Фото 2. Вступне слово вихователя
Фото 3. Підготовка до прикрашання храму
1.





2.





Комментариев нет:

Отправить комментарий